Proje Adı
Topraktan Sofraya Meslek Mutfaği Atölyesi
4008 - Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı
Proje Numarası
Yürütücü Kurum Adı
Etkinlik Dönem Başlangıç Tarihi
12.05.2025
Etkinlik Dönem Bitiş Tarihi
11.10.2025
Proje Özeti
Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk zamanlarında ortaya çıkan fakat bireylerin gelişimini etkileyen bir tür nörogelişimsel farklılıktır. Otizmli bireyleri hayata hazırlamak, günlük yaşam pratikleri kazanmalarına öncelik tanımak toplumsal ve bireysel yaşamlarında bilimsel, psikolojik, sosyolojik, kültürel, fiziksel olarak bir bütünlük içerisinde kapsayıcı ve destekleyici alanlar oluşturmak günümüz dünyası için öncelikli bir gerekliliği belirtmektedir. Bu çalışma otizmli bireylerin toplumsal adaptasyon ve sosyal etkileşim süreçlerini kolaylaştırmayı, el beceri ve meslek edinimine, özgüven kazanımına yardımcı olmayı hedeflemektedir. Hedefler doğrultusunda ise ?meslek mutfağı? oluşturulması yoluyla, otizmli bireylerin oluşturulan atölyelerde mutfak becerilerini kazanmalarına ve meslek edinmelerine destek sağlanması düşünülmektedir. Bu noktada özellikle otizmli bireylerin Ege bölgesine özgü ürün olarak şevketi bostan bitkisinin dikimi, toplanması, mutfakta işlenmesi, ürünün sunuma hazır hale gelmesi süreçlerinde aktif rol almaları özgün bir yönü vurgulamış olmaktadır. Meslek edinme mutfağı, gıda üretimine yönelik kazanımların otizmli bireylere tek tek basamaklar ile öğretimi yoluyla hem eğitimi hem de günlük hayatta bağımsız yaşam becerilerinde bir pratiklik sürdürebilmelerini destekleyecektir. Bu anlamda otizmli bireylerin ailelerine olan bağımlılıklarının kırılmasına, meslek bilgileri ile kişisel özgüvenlerinin kazandırılmasına katkı sunulmuş olacaktır. Proje, Efeler Belediyesi tarafından yapılacak olup, 15- 30 yaş aralığında, fiziksel olarak bir engeli bulunmayan, hafif veya orta otizm spektrum bozukluğu bulunan 12 otizmli birey ile gerçekleştirilecektir. Proje süresince otizmli bireyler 2 gruba ayrılarak şevketi bostan bitkisinin dikimi, toplanması, işlenmesine yönelik tüm adımlar doğal öğretme yaklaşımı ile desteklenecektir. Bu doğrultuda bilimsel ve uygulamalı olarak yer, zaman, mekân, mevsimsel durum ve üretim bilgilerinin mutfak becerileri ile pekiştirilmesi sağlanmış olacaktır. Otizmli bireylerin ürünü yerinde, zamanında tanıyarak ve sosyal iletişime geçerek mesleki bir yeterliliğe ulaşmaları, üzerlerindeki negatif ve baskılanmış duygulardan toprakla uğraşı terapisi yoluyla arınmaları projede önemli kazanımlar sağlayacak boyutlar olacaktır. Topraktan mutfağa ilerleyen sürecin, OSB?li bireyler için bireysel özgüvenin oluşması, toplumsal bütünleşme, sosyal etkileşim, üretim, emek değeri, bağımsız yaşam konularında katkı sunması hedeflenmektedir.
Hedef Kitle
HAFİF VEYA ORTA DÜZEY OTİZM SPREKTRUM BOZUKLUĞU
Anahtar Kelimeler
Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Sosyalleşme, Sosyal Etki, Tarım Ürünleri, Meslek Seçimi, Otizm Spektrum Bozuklukları, Yaşam Becerileri, Sosyal Farkındalık,