Proje Adı
Zorluklari Firsata Çevir Problemleri Çöz Ii
4008 - Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı
Proje Numarası
Yürütücü Kurum Adı
KÜTAHYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ
Etkinlik Dönem Başlangıç Tarihi
16.06.2025
Etkinlik Dönem Bitiş Tarihi
20.06.2025
Proje Özeti
Proje Özeti
a. Amaç
"Zorlukları Fırsata Çevir Problemleri Çöz II" projesinin genel amacı, özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) tanısı konulmuş öğrencilerin, disiplinler arası etkinliklerle problem çözme becerilerinin (PÇB) geliştirilmesidir. Bu kapsamda öğrencilerin; akademik başarısızlık, dikkat dağınıklığı, uyum ve İletişim problemleri, düşük özsaygı, düşük özgüven, stres, motivasyon ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlarla baş edebilmelerine yardımcı olmak ve disiplinler arası etkinlikler yoluyla öğrencilerin hem bilimsel süreçlerle tanışmaları hem de akranları ile iş birliği içinde çalışarak sosyalleşmelerini sağlamak hedeflenmiştir.
b. Kapsam ve Hedef Kitle
Projemizin hedef kitlesi, Kütahya İl Merkezindeki ortaöğretim kurumlarının 9 ve 10. sınıflarında öğrenim gören, ÖÖG tanısı konulmuş ve ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilecek 20 öğrenciden oluşmaktadır. Ayrıca projenin yaygın etkisinin artırmak amacıyla okullarında destek eğitim sınıflarında ders veren gönüllü 10 öğretmen seçilerek etkinliklere gözlemci olarak katılmaları sağlanacaktır. Proje kapsamında 5 gün süresince; matematik, fizik, tarih, ekonomi, bilişim, psikoloji, görsel sanatlar, müzik gibi birçok farklı disiplinden problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik toplam 17 etkinlik gerçekleştirilecektir. Etkinliklerin her biri problem çözme basamakları dikkate alınarak hazırlanmış olup alanında uzman kişilerce yürütülecektir.
c. Yöntem ve Beklenen Sonuç
Projemiz tek gruplu yarı deneysel yöntemle yürütülecektir. Programın başlangıcında ve sonunda ?Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği? ve ?Sosyal Uyum Ölçeği? uygulanacaktır. Böylece öğrencilerin program sonundaki PÇB ve sosyal uyum düzeylerinin anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği değerlendirilecektir. Ayrıca, gün sonlarında Öğrenci Günlüğü; proje tamamlandığında ise Katılımcı Proje Değerlendirme formları uygulanacaktır. Elde edilen veriler raporlaştırılarak ve ulusal veya uluslararası düzeyde bildiri ya da makale olarak sunulacaktır. Proje sonucunda özel öğrenme güçlüğüne sahip öğrencilerin PÇB'lerinin gelişmesi beklenmektedir. Ayrıca PÇB için ihtiyaç duydukları dikkat, analiz, eleştirel ve yaratıcı düşünme gibi becerilerinde de gelişim göstermeleri beklenmektedir. Etkinliklerin neredeyse tamamı takım çalışması ve işbirliği gerektirmesi bakımından öğrencilerin özgüvenlerinin ve özsaygılarının artmasına, sosyal uyum becerilerinin gelişmesine de katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Hedef Kitle
Özel Öğrenme Güçlüğü Tanılı Lise Öğrencileri
Anahtar Kelimeler
Problem Çözme, Özel Öğrenme Güçlüğü, Özel Eğitim, Sosyal Uyum,