Proje Adı
Toprağin Şefkati, Özel Çocuklarin Emeği
4008 - Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı
Proje Numarası
Yürütücü Kurum Adı
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BURSA GIDA VE YEM KONTROL MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BİTKİSEL ÜRÜNLER GRUBU
Etkinlik Dönem Başlangıç Tarihi
08.05.2025
Etkinlik Dönem Bitiş Tarihi
15.01.2026
Proje Özeti
Kentsel yaşamda çocuklar, bilgisayar ve sanal âlemde zamanlarının önemli bir bölümünü geçirmekte, bundan dolayı gerçek hayattan kopuk yaşamaktadır. Projede hedef kitle olarak Bursa ili Osmangazi ilçesi İnönü Ortaokulu?nda okuyan 11-14 yaş aralığında, 8 öğrenci Otizm ve Down sendromu, DEHB ve dil-konuşma güçlüğü tanılı, 8 öğrenci ise özel öğrenme güçlüğü ve hafif zihinsel yetersizliği bulunan toplam 16 öğrenci seçilmiştir. Gayemiz proje ile bu özel çocuklarımızı yaparak, eğlenerek öğrenme modeliyle doğa, bilim ve teknolojiyle buluşturmaktır. Projede bazı sebzelerin yetiştirilmesi teorik ve uygulamalı olarak uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilecektir. Doğa hayatı gözlemi kapsamında çocukların kendi okul bahçesinde sebze fideleri toprakla buluşturulacak, fidelerin büyüme dönemlerinde gerekli bakımları yapılacaktır. Çocuklar tarafından kendi yetiştirdikleri sebzelerin hasadı gerçekleştirilerek ve bunların günlük hayatlarında da uygulayabilecekleri işleme yöntemleriyle hazırlanarak tüketimine kadar yolculuğu görülecektir. Çiftçi şartlarında yetiştirilen sebzeler bilimsel gezi ve saha çalışması etkinliği ile sebzelerin ürün hasadı yapılacak, en çok ürün toplama oyunuyla etkinlik zenginleştirilerek yerinde yapma ve gözlemleme ile ilgilerinin artması sağlanacaktır. Daha sonra toplanan bu ürünlerle turşu ve domates suyu yapımı gerçekleştirilecektir. Çocuklar tarafından yapılan bu ürünler sergi ve kermes düzenlenerek yaşadıkları deneyim kitlerle paylaşılacaktır. Hedef kitle olarak seçilen çocukların yanında ailelerine de sağlıklı beslenme eğitimi, daha önce özel eğitimli çocuklarla çalışmış bir diyetisyen tarafından düzenlenerek, sofradan gelen sağlığın önemine vurgu yapılacaktır. Yaşamın her alanında var olan ancak gözle göremediğimiz, turşu yapımında görev alan bakteriler mikroskobik ortamda öğrencilere gösterilecektir. Böylece çocukların bilime bakış açılarının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje 12 dönem 12 gün etkinlik kapsamaktadır. Bu etkinlikler sebzelerin topraktan sofraya gelene kadar üretimi ve gıdayı tüketime hazırlama ile teorik, bunu tamamlayıcı uygulamalı saha çalışmalarıyla öğretmeyi kapsamaktadır. Laboratuvar uygulamaları, bilimsel bilgi sağlamanın yanında, öğrenenlerin bilimsel düşünme, gözlem yapma, yaratıcı düşünme, olayları yorumlama, problem çözme gibi becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca özel eğitimli öğrencilere duyusal analiz öğretilerek gıdanın tat, koku, renk ve görünüş gibi özelliklerinden yola çıkarak karar verme becerisi kazandırılmaya çalışılacaktır.
Hedef Kitle
Hafif zihinsel yetersizliği olan bireyler,
Otizm ve down sendromlu,
Özel öğrenme güçlüğü olan bireyler
Anahtar Kelimeler
Tarımsal Faaliyet, Beslenme Eğitimi, Özel Gereksinimli Çocuklar, Aktif Öğrenme, Doğa,