Proje Adı
Sağlıklı Gıda Çantası
4004 - Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı
Proje Numarası
Yürütücü Kurum Adı
MARDİN ARTUKLU Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK Y.O.
Etkinlik Dönem Başlangıç Tarihi
23.06.2025
Etkinlik Dönem Bitiş Tarihi
27.06.2025
Proje Özeti
Bu projenin amacı, okul öncesi öğretmenlerinin doğa, gıda, beslenme ve sağlık zinciri ekseninde geniş bir perspektifle gıda okuryazarlığını artırmak, bu bilgi ve deneyimleri etkin bir şekilde çocuklara aktarma becerilerini geliştirmektir. Böylece, çocukların erken yaşta sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına katkı sağlamayı hedeflenmektedir. Proje, 5 günlük eğitim süreci ve sonrasında 8 haftalık sınıf içi uygulama dönemini kapsamaktadır. Eğitimler, doğadan sofraya gıda yolculuğu, gıda güvenliği, yaygın gıda hileleri, etiket okuryazarlığı, sağlıklı besin seçimleri, besin-sağlık ilişkisi, sağlıklı atıştırmalık üretimi, gıda israfı ve sürdürülebilirlik gibi farklı başlıkları içerecektir. Ayrıca, çocukların erken gıda okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik etkinlik planları ve beslenme menülerinin hazırlanması da bu eğitimlerin bir diğer odak noktasıdır. Projenin sınıf içi uygulama aşamasında, öğretmenlerin eğitimlerden edindikleri bilgileri ilk eğitim-öğretim döneminde 8 hafta boyunca sınıflarında, çocukların erken gıda okuryazarlığını geliştirecek etkinliklerin uygulanması ve bu sürecin proje ekibi tarafından izlenmesi planlanmaktadır. Projenin hedef kitlesi, Mardin il sınırlarında yer alan okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 24 okul öncesi öğretmeni olup, yaklaşık 600 okul öncesi çocuk ve ebeveynleri de projenin dolaylı yararlanıcılarıdır. Projenin bütün etkinlikleri; gıda, beslenme, gastronomi, sağlık ve okul öncesi eğitimi alanlarında uzman akademisyenler tarafından interaktif etkinlikler, atölye çalışmaları ve bilimsel gezi olarak yürütülecektir. Eğitmenler, etkinlikler süresince saha incelemeleri, deneysel çalışmalar, argümantasyon uygulamaları ve bilişim araçlarıyla görselleştirilmiş atölye çalışmaları yapacak ve katılımcılarla etkileşimli öğretme-öğrenme stratejileri (drama, oyun tabanlı öğrenme vb.) kullanacaklardır. Eğitimler, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Mutfağı, Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve Kütüphane AYP salonunda düzenlenecektir. Proje sonunda, katılımcıların gıda okuryazarlığına ilişkin bilgi ve becerilerinin artırılması; gıda, beslenme ve sağlık arasındaki yakın ilişkinin farkına varılması; bu konuda doğru kararlar alma yetilerinin artması ve bu alışkanlıklarını yaşam boyu sürdürülmesinin yolunun açılması beklenmektedir. Ayrıca, proje ile katılımcıların gıda okuryazarlık konusunda kazandıkları bilgi ve becerilerin, konuya ilişkin günlük planlar ve beslenme menüleriyle sınıf içi ve sınıf dışında uygulamaları, bunların eğitim-öğretim müfredatına entegre edilerek yayılmasına önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Erken çocukluk dönemi, sağlıklı gıda, gıda zinciri