Proje Adı
Bilimin Işığında Zeytinin Yolculuğu
4004 - Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı
Proje Numarası
Yürütücü Kurum Adı
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BURSA GIDA VE YEM KONTROL MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BİTKİSEL ÜRÜNLER GRUBU
Etkinlik Dönem Başlangıç Tarihi
04.06.2024
Etkinlik Dönem Bitiş Tarihi
27.02.2025
Proje Özeti
Zeytin çok yönlü bir kültür bitkisi olarak, Anadolu mutfak kültüründe binlerce yıldır birçok alanda kullanılmaktadır. Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda zeytinin sağlık üzerindeki olumlu katkıları olduğu ispatlanmıştır. Amacımız bölgemiz ve sağlığımız için önemli olan zeytini çocuklara tanıtmak, sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmelerini ve yapılacak etkinliklerle severek tüketmelerini sağlamaktır. Projede hedef kitle olarak Bursa Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi?nde eğitim gören döneminde 60 öğrenci seçilecektir. Gayemiz tarım ve gıda alanında eğitim gören öğrencilerimizi doğa, bilim ve teknoloji ile buluşturmaktır. Proje 11 dönem 15 gün etkinlik içermekte olup; zeytinin topraktan sofraya gelene kadar serüveni, teorik ve bunu tamamlayıcı uygulamalı saha çalışmalarıyla öğretmeyi kapsamaktadır. Proje, Türkiye?de konusunda tek olan ve uluslararası akredite bir Gıda Enstitüsü tarafından yürütülecek olup çocuklara laboratuvar gezisi ile burada yapılan uygulamalar ve sağlıklı beslenme hakkında bilgi verilecektir. Laboratuvar uygulamaları, bilimsel bilgi sağlamanın yanında, öğrenenlerin bilimsel düşünme, gözlem yapma, yaratıcı düşünme, olayları yorumlama, veri toplama ve analiz etme, problem çözme gibi becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur. Burada zeytin ile hedef kitlenin yaşına ve seviyesine uygun tehlikesiz analizler yaptırılarak öğrencilerin laboratuvar becerilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Ayrıca öğrencilere duyusal analizin nasıl yapılacağı öğretilerek gıdanın tat, koku, renk ve görünüş gibi özelliklerinden yola çıkarak karar verme becerisi kazandırılmaya çalışılacaktır. Projede zeytin bitkisin tanıtılması ve yetiştirilmesi teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecektir. Zeytinin ağaç dalından nasıl fidana ve ağaca dönüşümü yerinde yapılacak gezilerle öğretilecek, akabinde çocuklara zeytin fidanı dikimi, zeytin toplama ve bunu ürüne dönüştürme etkinlikleri yaptırılacaktır. Bu uygulamayla çocuklara çevre bilinci kazandırılması hedeflenmektedir. Marmara Birlik gezisi ile zeytinin işlenme, ambalajlanma serüveni ve atıkların değerlendirilmesi serüveni yerinde gözlemlenecektir. Üniversite ve yem laboratuvarı etkinlikleri ile tarımsal atıkların kullanımına farklı bir bakış açısı kazandırılmak hedeflenmektedir. Proje ile öğrencilerimizin günlük yaşam becerilerinin artması ve gelişimsel alanlarının desteklenmesi, yaparak ve yaşayarak öğrenme becerisi elde etmeleri, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaları, çevreye karşı farkındalık yaratılması, bilim ve teknolojinin hayatımızdaki önemini göstermek amaçlanmaktadır.
Hedef Kitle
Tarım Bölümü Öğrencileri; Gıda Teknolojisi Bölümü Öğrencileri
Anahtar Kelimeler
Zeytin Acılık Giderme, Gıda Analizleri, Laboratuvar Güvenliği, Duyusal Analiz, Kromatografik Gıda Analizleri, Sofralık Zeytin Teknolojisi, Enstrümantal Gıda Analizleri, Siyah Zeytin, Zeytin Karasuyu, Yeşil Zeytin,